AGAWA

Rodzaj roślin z rodziny agawowatych. Liczy ponad 100 gatunków, rosnących dziko od południowych części USA do północnych rejonów Ameryki Południowej. Liście są grube i mięsiste oraz pokryte drobnymi, ale ostrymi kolcami. Jest hepaksantem (kwitnie raz w życiu). Zakwita w wieku 6–15 lat (niektóre gatunki kwitną w wieku ok. 100 lat). Tworzy wówczas pojedynczy pęd kwiatowy (wysokość do 12 m) z ogromną liczbą (do kilkunastu tysięcy) białych, żółtawych, pachnących kwiatostanów. Po przekwitnieniu cała roślina ginie.

AKACJA SENEGALSKA

Akacja senegalska (Acacia senegal) – gatunek z rodziny mimozowatych. Występuje w Senegalu, Somalii, Tanganice, w Arabii.
Drzewo o wysokości do 5 metrów i koronie kształtu parasolowatego.
Liście - Podwójnie pierzaste z drobnymi listkami.
Kwiaty - 5-krotnie białe, drobne, zebrane w pudługowate, walcowate kłosy. Liczne pręciki, dłuższe są od korony i z 1 słupkiem.
Z gumowatego soku drzewa otrzymuje się tzw. gumę arabską. Posiada działanie przeciwzapalne. Używana niekiedy przy leczeniu biegunki, zewnętrznie jako środek na owrzodzenia i stany zapalne skóry.Jest ona używana jako surowiec w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym. Stosowana jako klej w przemyśle tekstylnym.

ALETRA LECZNICZA

Używana do leczenia bolesnych miesiączek, braku menstruacji, endometriozy, nierównowagi hormonalnej, niepłodności, mdłości w ciąży, cyst jajników, zagrożenia poronieniem. Tonizuje układ rozrodczy, szczególną rolę odgrywa przy zachodzeniu w ciąże i w samej ciąży. Ma normalizujący wpływ na jajniki. Używana przy niepłodności związanej z nieprawidłowym wzrostem pęcherzyków Graafa. Zmniejsza ból owulacyjny i suchość w pochwie.

ALKANNA

Czerwienica barwierska (Alkanna tinctoria L.) - Gatunek rośliny z rodziny ogórecznikowatych. Pochodzi z południowych stron Europy, z obszarów śródziemnomorskich.Bylina z pokładającymi się pędami długości do 20 cm. Korzeń mocny, gruby. Liście lancetowatego kształtu, owłosione. Kwiaty niebieskie w skrętkach. Owoc - rozłupnia wraz z 4 rozłupkami. Z korzenia otrzymywany jest barwnik w kolorze czerwonym używany do barwienia tkanin. Jest również wykorzystywany w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych, likierów. W starożytności służył jako szminka.

ALOES

Aloes (Aloe vera) – rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych. Liczy 330–400 gatunków (różnice zależą od ujęcia systematycznego taksonów). Należą do niego formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, niekiedy liany. Zasięg występowania roślin z tego rodzaju obejmuje Półwysep Arabski, Afrykę i Madagaskar. Gatunkiem typowym jest Aloë perfoliata.

ALOZJA TRÓJLISTNA

Należy do rodziny Verbenaceae. Liście wąskie, ogruczolone, silnie pachnące; kwiaty drobne, bladofioletowe lub białe, w gęstych, szczytowych kwiatostanach. Pochodzi z Ameryki Południowej (Chile, Argentyna). Olejek werbenowy zawiera głównie cytrol (do 70%), ponadto limonen, mircen i geraniol. Czysty olejek werbenowy używany jest w przemyśle perfumeryjnym do aromatyzowania mydeł, szminek, toników i olejków do pielęgnacji skóry. Jest składnikiem wielu drogich perfum. Olejek zbliżony do werbenowego otrzymuje się też z jednego z gatunków palczatki - Cymbopogon.

AMBROZJA

Ambrozja (Ambrosia L.) – rodzaj roślin należący do rodziny astrowatych.
Łodyga - Wzniesiona, górą kosmato i odstająco owłosiona. Nie wytwarza odrośli.
Liście- Przeważnie wcinane lub podzielone.Kwiaty - Rurkowate, rozdzielnopłciowe, w drobnych koszyczkach. Koszyczki męskie wielokwiatowe w szczytowych kłosach lub niby gronach, ich okrywa jest naga, lub tylko nieco owłosiona. Koszyczki żeńskie pojedyncze, jednokwiatowe, w kątach górnych liści. Posiadają dzióbek o długości ok. 12mm i 4-7 cierni w okrywie.

AMERYKAŃSKI ORZECH BIAŁY

Amerykański orzech biały- Pochodzi z południowo-wschodnich obszarów Ameryki
Północnej. Od dawna (1629) znany jest w Europie. U nas jest czasami uprawiany w
parkach północnej i zachodniej Polski (np. w Arboretum w Glinnej, Arboretum w
Karnieszewicach). Drzewo dorastające do 40 m wysokości o wąskiej i wyniosłej
koronie. Kora - jasnoszara, łuszcząca się.Pączki - pokryte czarnymi łuskami.
Liście - pierzaste, pięciolistkowe. Szczytowy listek największy. Listki eliptyczne lub
odwrotnie jajowate, do 15 cm długości, piłkowane. Jesienią przebarwiają się na
złotożółty kolor.
Kwiaty - drobne, rozdzielnopłciowe. Kwiaty męskie zebrane w kotki, kwiaty żeńskie
po kilka w kłosy na szczytach pędów.Owoce -kuliste do 6 cm średnicy, w grubej
okrywie, pękającej i odpadającej po dojrzeniu. Orzech jest wyraźnie żebrowany i
posiada cienką, białą skorupkę. Dość smaczny, jadalny.
Rośnie w dolinach rzek, na zboczach, na równinach, na żyznych, dostatecznie
wilgotnych glebach. Wchodzi w skład wielogatunkowych lasów liściastych. Jest
wytrzymały na mrozy.

ANANAS

Ananas (Ananas) - rodzaj roślin zielnych z rodziny bromeliowatych. W stanie naturalnym rośnie w Ameryce Południowej.
Ananas to także potocznie nazwa owocostanu ananasa jadalnego. Duży, soczysty owocostan wyrasta na szczycie krótkiej łodygi wyrastającej z rozety kolczastych liści. Do głównych producentów należą Hawaje, Brazylia, Meksyk i Filipiny.

ANGIELSKI PIERWIOSNEK

Angielski Pierwiosnek ( Primula vulgaris) nazywany też bezłodygowym występuje w stanie dzikim od zachodniej i południowej Europy po północną Afrykę, Krym i Azję Mniejszą. W Polsce niestety w stanie dzikim uznany został za wymarły. Idealnie nadaje się do uprawy w ogrodach lub w doniczkach. Kwiaty wielokolorowe, mogą być: białe, czerwone, żółte, różowe fioletowe lub dwubarwne. Spotyka się też niebieskie i czerwone i to one są najbardziej cenne. W magii uważa się, że ich energia i moc przyciąga wróżki.

ANYŻ

Anyż ( Pimpinella anisium) jest popularnym ziołem znanym już od czasów starożytnych, Najbardziej wykorzystywany był w chinach i Indiach. Anyż należy do tej samej rodziny co pietruszka i marchew. Anyż pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, Zachodniej Azji, Północnej Afryki. Anyż jest szeroko uprawiany dla jego nasion, które są używane są już od 4000 lat temu w medycynie naturalnej, Wykorzystywano go głownie jako środek oczyszczający. Anyż jest rośliną jednoroczną. Nasiona anyżu należy sadzić w suchą, glebę wczesnym latem. Roślinki powinny być oddalone od siebie na odległość 10cm. Anyż potrzebuje 120 dni wolnych od przymrozków, aby wyprodukować w pełni dojrzałe główki nasienne.

ANYŻ GWIAZDKOWY

Anyż gwiazdkowy ( Illicum verum) jest niezbyt okazałym, bo dorastającym maksymalnie do 8 m wysokości drzewem. Liście ma skórzaste, szerokolancetowate, o jasnozielonej barwie. Kwiaty natomiast białożółtawe lub zielonkawobiałe. Po zapyleniu wiążą się z nich owoce, które swym wyglądem przypominają gwiazdy i stąd nazwa gatunkowa rośliny. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam też jest uprawiany.

ARAUKARIA

Araukaria, inaczej zwana też Igławą, jest iglastym drzewem odkrytym pod koniec XVIII w. na wyspie Norfolk na południowym Pacyfiku. W warunkach naturalnych jest ogromnym drzewem, dorastającym do 60m wysokości. Uprawiana w doniczce rośnie powoli i osiąga wysokość zaledwie od 90 do 180 cm. Młode, wierzchołkowe pędy są wiotkie, potem drewnieją. Wygląda atrakcyjnie dzięki poziomym, układającym się piętrowo odgałęzieniom, pokrytym 13 mm igiełkami. Wiosną igły są jasnozielone, później ciemnieją. Araukarie są dwupienne (są drzewa męskie oraz żeńskie). W naturalnym środowisku podłużne szyszki męskie zwisają w pęczkach. Mogą być żółtobrązowe lub czerwonawe. Z kolei szyszki żeńskie są szersze, jajowate, znacznie większe. W naszym klimacie uprawiana w doniczce jednak kwiatów nie zawiązuje. Należy ją eksponować z dala od innych roślin. Dobrze czuje się w dużych pomieszczeniach, szklarniach i oranżeriach.

ARCYDZIĘGIEL LITWOR

Arcydzięgiel litwor zwany inaczej dzięgiel wielki, dzięgiel lekarski, arcydzięgiel lekarski, archangielski korzeń, anielskie ziele, anielski korzeń, angelika, Ziele Ducha Świętego, litwor. Dość duża roślina z rodziny baldaszkowatych, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Naturalnie występuje w środkowej oraz północno-zachodniej Europie, jednak uprawiany jest w całej. Należy do grupy roślin dwuletnich. Kwiaty są małe, w kolorze żółto-zielonkawym, pojawiają się na szczytach łodyg i zebrane są w kwiatostany w kształcie kuli. Po okresie jego kwitnienia pojawiają się małe owoce, które trzymają się słabo i bardzo łatwo spadają na ziemię. Liście, które w pierwszym roku składają się na całą roślinę, są sporych rozmiarów, umieszczone na długich ogonkach, odziomkowe i dwu- lub trójpierzaste. Korzonki i kłącza tej rośliny mają kolor brunatny z zewnątrz, ale w środku są białe gąbczaste. Dzięgiel ma silny aromat i intensywny zapach roznoszący się po całym ogrodzie.

ASOFETIDA

Asofetida to najważniejsza przyprawa kuchni indyjskiej, bardzo aromatyczna o niezwykłym smaku. Doskonała w zestawieniu z chili, używana do wszelkiego rodzaju pikantnych potraw. Asofetida jest sproszkowaną żywicą drzewa Feraula Asafoetida, jej inna nazwa to HING.
Rośliny tej używa się w bardzo małych ilościach ze względu na intensywny smak i zapach.
Ma właściwości lecznicze, jest stosowana na wzdęcia i niestrawności .

ASTER

Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Nazwa polska jest myląca, bowiem w istocie gatunek ten nie jest obecnie zaliczany przez botaników do rodzaju aster (Aster), lecz do innego rodzaju – Callistephus. Nazwa aster chiński nadana temu gatunkowi przez Karola Linneusza, tak się utrwaliła, że funkcjonuje do dzisiaj. Wprowadzona została nowa nazwa tego gatunku – gwiazdosz chiński ale nie zyskała jak dotąd popularności. Roślina pochodzi z Chin i Japonii, w Polsce jest uprawiana jako jednoroczna roślina ozdobna. W uprawie występują zwykle kultywary o pełnych kwiatach w całej niemal gamie barw – od białej poprzez różową, czerwoną, niebieską do fioletowej. Kwitnie długo – od połowy lipca do pierwszych przymrozków.

AWOKADO

Awokado nazywane również Smaczliwką należy do wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki.
Roślina dochodzi do 20 m wysokości. Liście są żółtawozielone, zebrane w wiechy na szczytach pędów. Owoc awokado nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty kremowozielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ stanowiący ok. 85% masy owocu.